Doporučená, 2021

Redakce Choice

Správa soukromí Facebook: Nastavení a ovládání

S nedávnými skandály, které se v posledních měsících roku 2018 zabývaly Facebookem (případ údajů shromážděných společností Cambridge Analytica vyžaduje kontrolu všech nastavení soukromí Facebooku, aby věděli, kdo může číst naše spisy, kdo vidí naše fotky a kteří mohou využívat naše osobní údaje pro komerční nebo volební účely nebo pro jakýkoli jiný účel.

Facebook, který nikdy nebyl velmi jasný s možnostmi správy soukromí, se pokusil v roce 2018 učinit pořádek, aby mohli i ti méně zkušení lidé pochopit, jaké jsou různé nastavení pro snadnější jejich změnu.

Chcete-li učinit pořádek, uvidíme zde nejdůležitější části nastavení ochrany osobních údajů ve Facebooku, aby bylo možné ovládat to, co je zvnějšku viditelné, přátelé a správci aplikací a co může být skryto a uchováno v soukromí.

Za prvé, stránka, která upravuje a kontroluje nastavení ochrany osobních údajů ve Facebooku, je vždy dostupná z tohoto odkazu //www.facebook.com/settings?tab=privacy a je k dispozici také v nastavení aplikace Facebook pro iPhone a Android,

jak uvidíme, ovšem ne všechny možnosti správy soukromí Facebooku lze ovládat ze stránky nastavení.

1) Jak skrýt osobní informace

Dokonce i když je osobní volbou uchovat některé osobní informace veřejně, je lepší se skrývat co nejvíce.

Facebook poskytuje kontrolu nad každým typem osobních informací a můžete se ujistit, že nejsou viditelné všem, ale pouze přátelům nebo blízkým přátelům.

Chcete-li vytvořit seznam přátel, stačí otevřít tuto speciální stránku a zahájit objednávku.

Chcete-li skrýt další osobní údaje na Facebooku, musíte svůj profil otevřít a stisknout tlačítko Informace .

Pokud necháte přehled, je lepší kliknout jeden po druhém na každý řádek seznamu vlevo a změnit úroveň ochrany osobních údajů různých informací.

Přesunutím myši na každou položku můžete stisknout tlačítko, které změní úroveň ochrany osobních údajů a samotné informace.

Po každé změně musíte stisknout tlačítko Uložit, aby bylo efektivní.

Mějte na paměti, že symbol světa znamená veřejnost, zatímco ikona s fazetami znamená viditelná pro přátele.

Je také možné úplně zakrýt zvláštní informace, například telefonní číslo, takže je viditelné pouze pro mě a pro kohokoli jiného.

2) Skryjte příspěvky jiných lidí na našem profilu

Pokud není nakonfigurován, je možné, že všichni přátelé budou psát na našem profilu na Facebooku, což je opravdu nepríjemné, protože vytváří poruchu a nás nutí číst a poskytovat zpětnou vazbu na něco, co by se nám mohlo zajímat.

Aby nedošlo k vyplnění deníku externími zásahy, je možné udělat dvě věci:

- Úplně zabraňte ostatním psát na našem profilu

- Omezte viditelnost ostatních příspěvků tím, že je skryjete od všech, kromě nás.

Tyto možnosti jsou ovládány pomocí Facebooku, jít do časopisu a přidávat značky .

První dvě možnosti, které se nacházejí v sekci Deník, vám umožní rozhodnout se:

- Kdo může napsat ve vašem deníku? : kde můžete dát jen mne (to zabrání kamarádům, aby si přání k narozeninám viděli v profilu)

- Kdo může vidět, co jiní zveřejní ve vašem deníku? : můžete mě jen skrýt všechny příspěvky napsané ostatními na našem profilu.

3) Změna viditelnosti všech již publikovaných příspěvků

Facebook vám dovoluje změnit v jednom řešení, viditelnost všech příspěvků, které již byly napsány, takže pokud budou viditelné všem, budou viditelné pouze přátelům.

Toto je také nejrychlejší způsob, jak odstranit staré příspěvky z Facebooku, které byste nechtěli být pro cizince vyhledávanější (i když musíte ověřit, zda jsou vaši přátelé důvěryhodní)

Chcete-li to provést, přejděte do části Nastavení -> Ochrana osobních údajů a napravo, stiskněte volbu

Chcete omezit veřejnost příspěvků, které jste sdíleli s přáteli přátel nebo se všemi? a stiskněte tlačítko Omezit poslední příspěvky .

4) Použijte seznam znalostí

To je funkce, kterou ještě používají v několika málo, ale to se stává nejdůležitějším, pokud jde o správu soukromí Facebooku.

Uvedení některých přátel do seznamu známých je způsob, jak skrýt místa určitým lidem a nechat je vidět pouze pro hlavní kamarády.

Tímto způsobem je možné omezit publikum na jejich zásahy, aniž by se odstranilo jakékoliv přátelství.

Přidání do seznamu známých Facebook lze provést stisknutím tlačítka Přátelé v profilu každé osoby.

5) Ovládání lidí, kteří nás mohou hledat a kontaktovat nás

Facebook nabízí příležitost skrýt a zabránit ostatním lidem, aby našli náš profil a kontaktujte nás, abychom požádali o přátelství.

Zvláště ti, kteří obdrželi příliš mnoho požadavků a ti, kteří nechtějí najít staré přátelé ve škole, místo toho, aby používali falešné jméno, které nelze udělat, mohou tuto možnost použít, aby se skryly z vyhledávače Facebook, Google a všechno.

Tyto možnosti jsou v části Nastavení> Ochrana osobních údajů v části:

Jak vás lidé najdou a kontaktují vás

Odtud se můžete rozhodnout, kdo nám může poslat žádosti o přátelství, kteří se mohou setkat s našimi seznamy přátel, kteří nás mohou najít z naší e-mailové adresy, která nás může najít na telefonním čísle a která nás může najít na Googlu.

6) Zkontrolujte fotky a rozpoznávání obličeje

Správa možností značek znamená, že můžete řídit, kdo může publikovat fotky pomocí našeho jména.

Viděli jsme v dalším aktualizovaném článku, co znamená být označeno ve fotografiích na Facebooku a jak funguje rozpoznávání tváře.

Značky k fotografiím mohou být zablokovány v nastavení deníku a značek, kde je vždy vhodné aktivovat možnost zkontrolovat značky na fotografiích před zveřejněním v našem profilu.

Pokud jde o rozpoznání obličeje, jedná se o automatický Facebook a umožňuje vám navrhnout značky na fotografiích, ve kterých se objevuje náš obličej.

Tuto možnost však můžete deaktivovat z nabídky Nastavení> Rozpoznání tváře .

Pokud lidé, kteří na vaši časovou osu zveřejňují náhodné články, vás mohou obtěžovat, můžete změnit nastavení ochrany osobních údajů v časové ose Facebooku. S pomocí tohoto nastavení prakticky zavřete dveře vaší časové osy pro všechny. Znamená to, že žádný z vašich seznamů přátel nebude moci zveřejnit na vaší časové ose.

7) Odstraňte přístup k aplikacím třetích stran

Toto je součást nastavení ochrany osobních údajů, která byla aktualizována Facebookem po skandálu Cambridge Analytica.

Chcete-li se dostat do Nastavení> Aplikace a webové stránky, můžete zkontrolovat aplikace, které si mohou přečíst naše data a zablokovat je, pokud nejsou rozpoznány nebo nejsou nikdy použity.

Uvědomte si, že aplikace byly rozděleny na aktivní, vypršela a byla odstraněna.

Uplynulé jsou aplikace povolené v minulosti, které nyní vyžadují nové oprávnění k přístupu.

V okně App a na webech a hrách můžete stisknutím tlačítka Upravit úplnou deaktivaci platformy pro externí aplikace.

Jak si všimnete, bylo nastavení aplikací, které používají ostatní, odstraněno, což umožnilo společnosti Cambridge Analytica ukrást informace od milionů lidí, přestože její aplikace byla používána pouze několika tisíci.

Další informace o této části naleznete v příručce, jak zabránit společnosti Facebook předávat data externím společnostem a aplikacím.

8) Stránka Základní informace o ochraně osobních údajů ve službě Facebook popisuje v sekcích a pomocí grafiky všechny možnosti, které lze upravit tak, aby chránily profil od neznámých osob a rozhodují, kdo může vidět.

Pokyny průvodce jsou psány s cílem učinit je pochopit i nejmodernější technologický odborník, zdůrazňující řadu nástrojů na ochranu soukromí a rozdělit je do čtyř odlišných kategorií s pododdíly.

Takže se můžete dozvědět vše o ochraně soukromí, bezpečnosti účtu, reklamě, která se objeví na Facebooku a nejnovější zprávy z Facebooku.

Nejdůležitější je kontrola soukromí, která je v dolní části stránky s pokyny pro správu soukromí.

Potom jste vedeni do postupu pro kontrolu aktuálních nastavení, abyste je mohli okamžitě změnit, pokud zjistíte něco zvláštního nebo nepříjemného.

Potom můžete řídit, kdo vidí mé příspěvky, kdo vidí aktivity aplikací a kdo vidí detaily mého profilu.

V sekci zabezpečení můžete provést bezpečnostní kontrolu účtu ještě důležitější, protože umožňuje změnit heslo, aktivovat řízení přístupu a odpojit staré přihlašovací údaje z PC nebo mobilních telefonů, které se již nepoužívají.

V reklamní sekci můžete požádat o to, aby se nezobrazovala v reklamách a reklamách.

Konečně odkazuji na průvodce pro skrytí profilu Facebook a stal se neviditelný pro ty, kteří skutečně chtějí zůstat soukromí.

Zavírám tím, že můj profil, který prakticky mluví pouze o technologii, je úplně veřejný, takže pokud mě budete číst, jste také moji přátelé, takže pokud se vám líbí, přidávejte mě jako kontakt nebo ještě lépe se stane fanouškem Pom-HeyWEB!

Top