Doporučená, 2020

Redakce Choice

Použijte Raspberry Pi jako mini PC nebo mediální centrum pro televizi

Chceme umístit dobrý televizní stanici pod televizor nebo připojit malý stolní počítač tak malý, aby se vešel do dlaně? Můžeme se podívat na Raspberry Pi, nejhospodárnější a kompaktnější počítač, který můžeme použít, protože je vyroben pouze z karty, která obsahuje paměť a procesor, se všemi konektory nezbytnými pro připojení periferií a PC prvků,

Podívejme se blíže na to, co je Raspberry Pi a jak ho můžeme použít k vytvoření mini PC nebo kompletního mediálního centra, které zapadá do dlaně!

Použijte Raspberry Pi jako mini PC nebo mediální centrum pro televizi

Použití maliny, pokud budete postupovat podle základních pokynů, je to opravdu snadné a jeho uvedení do provozu trvá jen několik minut.

Shrnutí je skutečný počítač, který zahrnuje:

- Čtyři porty USB, ke kterým můžeme připojit myš a USB klávesnici nebo externí pevný disk

- slot pro kartu SD nezbytný pro instalaci operačního systému

- Port HDMI pro připojení monitoru nebo televizoru

- Zvláštní port RGB Video a Audio, pokud nelze použít port HDMI

- Zásuvka pro napájení

- Zásuvka Ethernet pro síťový kabel a připojení Raspebbery k internetu

- Integrovaný dvoustupňový WiFi

- Bluetooth

Jak můžete vidět, je to shodné s přenosným počítačem nebo stolním počítačem, který používáte doma, pouze to, že je vše v miniaturním režimu.

Pokud o to máme zájem, můžeme si ji koupit -> Malina Pi 3b + (37 €).

Pro Rasperry Pi existují malé krabice, do kterých je lze umístit tak, aby vypadaly méně rustikálně, ačkoli mnoho z nich může ocenit tento design a nechat kartu vystavenou osobnímu vkusu.

V konkrétním případě je však karta méně vystavena prachu a poškození; hledáte na internetu, existuje několik nápadů na nábytek pro maliny Pi 3b a 3b +, nejnovější modely uváděné na trh.

Klasický box si můžete prohlédnout zde -> Box Northpada Raspberry (11 €).

Poté, co jste si zakoupili vše, co potřebujete, je připojit televizor Raspberry Pi k televizoru pomocí kabelu HDMI, připojit myš a kabel LAN a spustit konfiguraci operačního systému nebo mediálního centra staženého na SD kartu (jak je uvedeno v část níže).

Pokud je konfigurace úspěšná, můžeme použít skutečný operační systém na Linuxu jako mini PC nebo použít jeden z mnoha programů pro média, abychom otevřeli fotografie, videa a hudbu v televizi v jednoduché a okamžité

Způsoby použití

Raspberry Pi lze bez obtíží použít i ti, kteří jsou méně zkušení a mají jen málo informací o operačních systémech:

- Jako skutečný počítač

- Jako Mediacenter sledovat filmy v televizi, poslouchat hudbu a sledovat televizi on-line.

1) Chcete-li použít malinku jako počítač, kromě monitoru a myši musí být také připojena klávesnice USB, která není vyžadována v aplikaci MediaCenter.

Velmi uživatelsky přívětivý systém Linux navržený speciálně pro začátečníky je třeba nainstalovat na kartu SD .

Systém Raspbian je lehký a lze ho stáhnout z webových stránek Raspberry Pi.

Instalace je velmi jednoduchá, provádí ji Windows a poskytuje pouze kopírování ISO na SD kartu z počítače pomocí programu jako Win32diskimager.

Po zkopírování obrázku vložte kartu do maliny, připojte ji k síti a nabijte systém.

Po dokončení nahrávání můžete spustit pracovní plochu Raspbian psaním slova StartX v příkazovém řádku.

Raspbian funguje dobře, je lehký a umožňuje surfovat po internetu, poslouchat hudbu, sledovat videa, procházet obrázky a tak dále.

2) Chcete-li použít Raspberry jako Media Center, musíte z počítače a přímo na SD kartu, která bude vložena do Maliny, nainstalovat speciální operační systém vybraný ze tří alternativ:

- OSMC

- Openelec Kodi

- LibreLec

Nejstarším z trio je OpenELEC, operační systém s otevřeným zdrojovým kódem, zaměřený především na správu Kodi, což je program, který činí každý počítač multimediálním přehrávačem i pro televizi.

Pak přišel OSMC, který původně měl jméno RaspBMC a byl jedním ze dvou operačních systémů, které byly nabízeny na Raspberry Pi, když vyšlo v prvním vydání.

Nejmladší ze tří je LibreELEC, která byla vydána až v březnu roku 2016, kterou zveřejnila skupina bývalých vývojářů OpenELEC, kteří opustili projekt kvůli kreativnímu rozdílu.

Kdo zná Kodi, může bez problémů používat jeden ze tří operačních systémů, protože vše, co lze udělat v Kodi, lze provést v OpenELEC a OSMC nebo Librelec.

Openelec se snadno instaluje pomocí počítače s operačním systémem Linux podle oficiálního průvodce, zatímco v systému Windows můžete sledovat zde vysvětlenou aplikaci.

Rozdíl je v tom, že se OSMC automaticky aktualizuje a je kompatibilnější s doplňky Kodi; zatímco Openelec je tekutější a lehčí, ale méně efektivní při načítání doplňků.

Librelec je možná tou nejlepší volbou mezi třemi, protože téměř identický s Openelec, ale s aktualizačním programem těsně následuje Kodi, takže pokaždé, když se v Kodi objeví nová vlastnost, je LibreELEC rychle aktualizován novou verzí.

LibreELEC je navíc velmi snadné instalovat díky malému automatickému softwaru s názvem LibreELEC USB-SD Creator, který si můžete stáhnout z download stránky společnosti Librelec.

Software není třeba instalovat. jednoduše jej spusťte, vyberte typ hardwaru, na kterém běžíte LibreELEC (pak Raspberry) a verzi, vyberte kartu SD nebo USB disk.

OSMC lze snadno nainstalovat automaticky díky instalačnímu programu Windows jen ke stažení a spuštění.

OSMC, i když je postaveno na bázi Linuxu, jako ostatní dva operační systémy zde diskutované, je zcela odlišné.

Stejně jako ostatní, byl vytvořen tak, aby se počítač stal mediálním centrem, ale původně nebyl navržen tak, aby fungoval na omezeném typu hardwaru.

Z tohoto důvodu je to větší operační systém, který umožňuje nejen používat Kodi, ale také programy jako Plex nebo jiné aplikace vytvořené speciálně pro tento operační systém.

Pro uživatele Kodi však OSMC může být méně okamžitě použitelné pro to, jak to dělá jinak.

Pro zbytek jsou stejné a lze je považovat za lehkou verzi Kodi, s níž můžete sledovat videa a poslouchat hudbu i při streamování.

Nejlepší věc, pokud jde o používání Kodi nebo světelných verzí na Raspberry, je možnost otevřít videa a hudbu v počítači doma sdílením složek v počítačové síti.

Ve skutečnosti, pokud jsou počítač a malina připojeni k internetu ve stejné síti (prostřednictvím kabelu nebo WiFi), můžete otevřít sdílené složky ve Windows a získat přístup ke sdílenému obsahu, a to i multimediálním, z Kodi nebo podobně.

Pomocí aplikace Raspberry Pi jako mediálního centra můžete nainstalovat různé doplňky Kodi pro sledování videí YouTube, poslech hudby a rozhlasového vysílání a sledování online televizních kanálů.

Namísto vždy pomocí myši a klávesnice můžeme také nakonfigurovat mobilní telefon jako dálkové ovládání pomocí aplikace Yatse, která je k dispozici ke stažení z Androidu zde -> Yatse: Kodi Remote Control .

Pokud používáme iPhone, můžeme použít oficiální aplikaci Remote Kodi Remote, kterou si můžete stáhnout zde -> Official Kodi Remote .

Tak to dokážeme lépe bez myši a klávesnice!

závěry

Raspberry Pi je počítač ve všech ohledech, ne moc výkonný, ale vhodný jako mini-PC pro studio nebo pro multimediální účely.

Možnost použití jako mediálního centra je skvělé řešení pro ty, kteří chtějí připojit počítač k televizoru a sledovat počítačové filmy přímo na velké obrazovce sedící na pohovce.

Raspberry určitě potřebuje trochu "počítačových znalostí a trochu" roztřesení Linuxu, aby bylo možné použít v nejlepším případě, ale po nějaké počáteční ladění bude velkým uspokojením pro každého.